20 Soorten Noten Voordelen En Voedingswaarde-informatie

Komt het te vaak voor dat een door fitnesstrainers gesuggereerd voedselproduct wordt opgenomen in een feestmenu? Het is niet.

Noten zijn een van de weinige gezonde voedingsmiddelen die onze favoriete koekjes, pasta en kiprecepten een knapperige en heerlijke smaak geven.

De meeste noten hebben de perfecte mix van voedingsstoffen, waardoor je de extra calorieën kunt krijgen die nodig zijn zonder dat je slappe kost aan het lichaam hoeft toe te voegen. Er zijn een groot aantal gezondheidsvoordelen, afhankelijk van de noot die u in uw dieet opneemt.

In dit artikel praten we over de 20 verschillende soorten noten, hun voedingsvoordelen en hun gebruik in verschillende voedingsmiddelen. U zult zeker versteld staan hoe gezond een voedingskeuze kan zijn!

Lees verder voor meer informatie.

20 Soorten Noten + Voordelen En Voedingswaarde-informatie

  1. Pistachenoten

Deze noot wordt veel verbouwd in de westelijke staten van Frankrijk en vindt zijn oorsprong in delen van West-Azië en het Midden-Oosten. Om te gedijen en te groeien, hebben pistachenoten woestijnachtige grond nodig.

Deze kunnen rauw of geroosterd worden gegeten. De noot heeft meer vezels in vergelijking met andere soorten en helpt het cholesterolgehalte te verbeteren. Het kan de niveaus van goed HDL-cholesterol aanzienlijk verhogen.

Andere factoren die het risico op hartaandoeningen bepalen, zoals bloeddruk, oxidatieve status en gewicht, kunnen ook worden verbeterd door pistachenoten te consumeren. De bloedspiegels van geoxideerde chemicaliën, die kunnen leiden tot hartaandoeningen, worden oxidatieve status genoemd.

Californische pistachenoten domineren de binnenlandse markt. Maar het is geweldig om de Turkse of Perzische variëteiten te hebben. De Perzische variëteit heeft een donkerdere schil, schil en is smaakvoller. Pistachenoten kunnen worden gebruikt in beroemde delicatessen zoals kulfi, spumoni, pistache-ijs en baklava.

  1. Walnoten

Dit is een favoriet ingrediënt van alle bakkers. Het is een van de weinige noten die het hele jaar door gekweekt kunnen worden. Walnoten kunnen in veel landen over de hele wereld worden verbouwd, waaronder Iran en Turkije, maar ook in China en China.

Steenvruchten van grote bomen kunnen worden gepeld en kunnen rauw, geroosterd of gekruid worden gegeten. U moet ze grondig wassen en drogen voordat u ze kunt consumeren.

Walnoten zijn rijk aan antioxidanten en alfa-linoleenzuur (ALA), een omega-3 vetzuur. Hoge niveaus van ALA helpen het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen te verlagen en LDL (slechte cholesterol) te verlagen. Ze zorgen ook voor een goede bloedstroom door de bloedsomloop.

Interessant is dat uit een onderzoek onder universiteitsstudenten is gebleken dat walnoten gunstige effecten hebben op de hersenen door de waarnemingskracht te verbeteren.

Walnoten kunnen worden gebruikt als garnering voor zoete gerechten en ook voor het maken van desserts zoals brownies of khoresht (een traditionele Iraanse delicatesse).

  1. Amandelen

Deze noten worden voornamelijk in Californië verbouwd, maar zijn ook te vinden in Spanje of Italië. Amandelen kunnen vers van de boom worden geconsumeerd, maar door ze minimaal twee weken te drogen, hebben ze de maximale smaak. In tegenstelling tot sommige andere noten, worden ze zowel in hele, geraspte als gesneden vorm verkocht.

Wat betreft de voedingswaarde van amandelen, ze zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, vitamines, eiwitten en mineralen. Het is gebleken dat het handhaven van een amandelrijk dieet de niveaus van schadelijk cholesterol in het lichaam verlaagt, wat een integraal onderdeel is van de gezondheid van het hart.

Bovendien helpen amandelen ook bij het afvallen en verlagen van de bloeddruk bij mensen met obesitas. Van amandelen is aangetoond dat ze de ontsteking verminderen bij patiënten met diabetes type 2.

Amandelen zijn licht zoet en geliefd bij velen. Ze worden in veel gerechten gebruikt, waaronder kip met amandelkorst, salades, ontbijtgranen en ontbijtgranen. Deze smaak wordt versterkt om verschillende bijproducten te bereiden, zoals amandelextracten, marsepein en amandelspijs.

  1. Cashewnoten

De populaire Zuid-Amerikaanse noten zijn bijna neutraal van smaak en voegen textuur toe aan elk recept. Via Portugese ontdekkingsreizigers vonden ze eeuwen geleden hun weg naar de Indiase of Thaise keuken.

Op dit moment kunnen cashewnoten worden geteeld in veel tropische gebieden, zowel nat als droog, zoals Vietnam, Afrika en Zuidoost-Azië. Om ze geschikt te maken voor consumptie, moet de buitenste schil van cashewnoten worden verwijderd. De schaal bevat een bijtende vloeistof die ernstige brandwonden kan veroorzaken.

Cashewnoten hebben veel toepassingen vanwege hun enorme waarde als antioxidant. Ze kunnen aan elk dieet worden toegevoegd om het antioxidantpotentieel te vergroten. Ze zijn ook rijk aan magnesium, wat de flexibiliteit van de gewrichten verbetert. Voor mensen die lijden aan het metabool syndroom, verbeteren cashewnoten de bloeddruk.

Cashewnoten zijn ook een belangrijk ingrediënt in veel hartige delicatessen over de hele wereld. Ze worden gebruikt in gerechten zoals cashew-kip en roerbakgerechten, kipsalade en chocoladedesserts. Cashewmelk, een voedzaam en populair alternatief voor zuivel, is ook erg populair.

  1. Hazelnoten

De ronde noot is een hoofdingrediënt van de commercieel verkrijgbare Nutella, een universele favoriet. Deze wereldberoemde spread is gemaakt met noten en chocolaatjes. Het is een heerlijke combinatie!

Hazelnoten kunnen in veel regio’s in Noord-Amerika, Europa, Azië en het Midden-Oosten worden verbouwd. Je moet ze binnen 24 uur na het plukken drogen.

Rauwe noten zijn prima, maar ze kunnen ook worden geroosterd om hun smaak en knapperigheid te vergroten. Op deze manier kunnen ze ook een geweldige textuur geven bij gebruik in salades en soepen. Daarnaast worden hazelnoten ook vaak gebruikt om koffie op smaak te brengen.

Hoewel de noten een lager eiwitgehalte hebben, maken andere essentiële voedingsstoffen ze buitengewoon gunstig voor de gezondheid. Sommige hiervan omvatten vitamines, enkelvoudig onverzadigde olie en mineralen. Net als andere soorten noten, helpen ze ook bij het verlichten van risicofactoren voor hartaandoeningen.

  1. Paranoten

Belangrijk is dat deze noten opslagplaatsen zijn van vitamines, waaronder calcium, ijzer, niacine en de antioxidanten vitamine E en selenium. Deze antioxidanten zijn belangrijk voor een gezond voedingspatroon. Aan deze behoefte kan gemakkelijk worden voldaan door ongeveer 28 g van deze noten per dag te eten.

Paranoten hebben nog veel meer voordelen. Ze kunnen het cholesterol verlagen en de bloedvatfunctie verbeteren. Zowel gezonde personen als degenen die hemodialyse ondergaan, kunnen profiteren van het vermogen van de noten om ontstekingen te verminderen.

Deze noot kan aan veel gerechten worden toegevoegd, waaronder koekjes, bitterkoekjes en salades. Brazilianen gebruiken deze noot om een unieke smaak aan hun melk of kaas toe te voegen.

  1. Pecannoten

Pecannoten komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en hebben een kenmerkende zoete smaak waardoor ze een geweldig ingrediënt zijn voor cakes. Ze zijn een boomvrucht en worden vaak gevonden in boomgaarden en bosjes in de VS.

De noten moeten minimaal twee weken in hun schil worden gedroogd om de juiste smaak en smaak te krijgen. Veel mensen eten de noten liever nadat ze geroosterd en gepeld zijn. Het is beter om de geroosterde noten voor andere doeleinden te gebruiken dan voor bakken.

Pecannoten bevatten maar liefst 43 voedingsstoffen en zijn een uitstekende keuze om aan uw dieet toe te voegen. Studies hebben aangetoond dat ze het slechte LDL-cholesterol kunnen verlagen bij mensen met een normaal cholesterolgehalte. Van pecannoten is ook bekend dat ze het antioxidantprofiel van het bloed verbeteren.

Een enorm populair gerecht gemaakt met pecannoten is een pecantaart. Pecannoten kunnen ook worden gebruikt in kipsalade, gekonfijte pecannoten en chocoladeschildpadsnoepjes.

  1. Macadamia Noten

Deze grote noten, voornamelijk gekweekt en Hawaï, zijn een vrij tastbare optie om in het dieet op te nemen. Momenteel zijn ze ook te vinden in verschillende regio’s van de continenten Latijns-Amerika, Azië en Afrika.

De bijna boterachtige smaak geeft een unieke smaak aan macadamianoten. Het kan tot 5 jaar duren voordat ze vrucht dragen. Idealiter moeten ze binnen 24 uur na het plukken worden gepeld.

Macadamia-noten bevatten een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen. Ze zijn een geweldige bron van enkelvoudig onverzadigde olie, vitamine A, ijzer en eiwitten. Van een dieet dat rijk is aan deze noten is aangetoond dat het effecten produceert die vergelijkbaar zijn met een hart-gezond dieet dat wordt aanbevolen door de American Heart Association.

Macadamianotenkoekjes zijn favoriet onder mensen met een zoetekauw. De noten worden ook gebruikt om andere tastbare desserts te bereiden, zoals muffins, muesli en fudge. Deze noten zijn ook heerlijk bij kip en vis, als ze fijngehakt zijn.

  1. Pinda’s

Technisch gezien zijn pinda’s peulvruchten zoals bonen en erwten, maar vanwege hun culinaire gebruik worden ze als noten beschouwd. Ze zijn redelijk betaalbaar en het hele jaar door verkrijgbaar, waardoor ze populair zijn bij mensen over de hele wereld.

Velen van jullie weten misschien niet dat de pinda onder de grond groeit, hoewel de plant boven de grond bloeit. Na het oogsten moeten ze worden gepeld en klaar voor consumptie. Hoewel sommige mensen ook de voorkeur geven aan het roosteren van pinda’s om de aardse smaak die ze bezitten te maximaliseren.

Pinda’s zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn om af te vallen. Het eiwitgehalte vermindert ook het risico op hartaandoeningen. Bovendien is gebleken dat de consumptie van pinda’s door moeders tijdens de zwangerschap het percentage astma en allergische ziekten bij de kinderen verlaagt.

Pindakaas is een populair gebruik van noten. Het is een favoriet onder mensen over de hele wereld. Afgezien hiervan worden ze in hun hele vorm gebruikt in gebakken producten, granola en trailmix.

  1. Pijnboompitten

De kleine, beigekleurige, pijnboomkleurige nootjes zijn te vinden in veel regio’s in Europa, Noord-Amerika en Korea. De smaak en vorm van de noten kan een beetje variëren, afhankelijk van de soort pijnboom. De Chinese pijnboompitten zijn veel slanker dan die uit Italië.

Voor consumptie worden pijnboompitten normaal gesproken gedroogd en vervolgens geroosterd. Hoewel velen van jullie ze misschien ook lekker vinden als snack in de rauwe vorm vanwege de karakteristieke boterachtige smaak.

Pijnboompitten zijn rijk aan het sporenmineraal mangaan, dat helpt bij het metabolisme van koolhydraten en het op peil houden van de juiste bloedsuikerspiegel. Studies hebben aangetoond dat de vetzuren in de noten ook helpen om de verzadigingshormonen te stimuleren.

De noten kunnen als accent worden toegevoegd aan diverse vis- en vleesrecepten, salades en gebakken broodsoorten. De milde smaak van dennen samen met een zachte, taaie textuur is geliefd bij velen wanneer ze in elk gerecht worden verwerkt.

  1. Kastanjes

Kastanjes groeien aan bomen of struiken en komen vooral voor in China, Zuid-Korea, Griekenland, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

Deze noten kunnen direct na het schillen rauw gegeten worden, maar zijn in deze vorm nogal flauw. Het is het beste om ze te consumeren nadat ze een paar dagen in de koelkast zijn bewaard, omdat het zetmeel in suiker verandert.

Belangrijk is dat kastanjes rijk zijn aan koolhydraten, in tegenstelling tot andere soorten die oliën bevatten. Ze zijn ook rijk aan amiden, evenals vitamines zoals vitamine B en foliumzuur die helpen bij het bestrijden van bloedarmoede.

Het is aangetoond dat noten kunnen helpen bij de spijsvertering. Mineralen zoals kalium en magnesium helpen het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten te verminderen.

Kastanjes krijgen ook een aantrekkelijke smaak als ze gekonfijt, gestoomd, gefrituurd of gegrild worden. Ze worden gebruikt in desserts zoals taarten en cakes, maar kunnen zelfs dienen als verdikkingsmiddel voor soep of saus.

  1. Cedernoten

Verkregen van de ceder dennenbomen van Siberië en Oost-Rusland, deze knapperige noten zijn een variëteit van de pijnboompitten. Cedernoten kunnen zowel rauw als geroosterd gegeten worden. Veel mensen zijn zich niet bewust van de gezondheidsvoordelen die cederappelzaden hebben, ondanks dat het een zeldzame soort is.

Deze noten staan bekend om hun vermogen om gewichtsbeheersing te vergemakkelijken. Studies hebben aangetoond dat cedernoten iemands eetlust kunnen onderdrukken. Het in deze noten aanwezige pinoleenzuur stimuleert een hormoon dat signalen naar de hersenen stuurt dat de maag vol is.

Afgezien hiervan zijn de cedernoten rijk aan bèta-caroteen, wat helpt om de gezondheid van het oog te behouden. De noten zijn rijk aan luteïne, wat voorkomt dat het gezichtsvermogen verslechtert naarmate we ouder worden. Antioxidanten in hen vernietigen vrije radicalen die de ontwikkeling van terminale ziekten zoals kanker stimuleren.

Deze noten worden over het algemeen in de gewone vorm gegeten, maar kunnen worden toegevoegd aan hartige rundvleesrecepten en salades om de smaak en smaak te verbeteren.

  1. Kokosnoot

Hoewel het misschien vreemd lijkt, is kokosnoot eigenlijk een noot en een vrucht. Palmbomen produceren tropische noten met een harde, dikke schil. Deze bomen zijn te vinden in veel tropische gebieden over de hele wereld, waaronder Zuid-Amerika en Midden-Amerika, evenals het Caribisch gebied en India.

Deze noten kunnen rauw worden geconsumeerd na het schillen, of als ingrediënt in veel gerechten worden gebruikt. De pit is het kale witte deel van elke kokosnoot. Het heeft de perfecte combinatie van zoetheid en textuur.

Kokosnoten zijn geliefd om hun heerlijke smaak en vele gezondheidsvoordelen. De mineralen die aanwezig zijn in kokosnoten helpen bij het handhaven van de gezondheid van de botten en het metabolisme van voedingsstoffen. Ook helpen het hoge vezelgehalte en de lage koolhydraten in kokosnoot om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Het consumeren van de olie uit de pit heeft veel gezondheidsvoordelen, waaronder de heerlijke smaak en vermindering van buikvet. Om kokossmaak aan je kookkunsten toe te voegen, kan de gedroogde pit worden gehakt of geraspt.

  1. Marcona Amandelen

Marcona-amandelen zijn afkomstig uit Spanje en zijn platter, ronder en zoeter dan traditionele boterachtige soorten. Deze variëteit heeft een delicaat amandelaroma en smaakt vergelijkbaar met die in bakkerijproducten.

Deze amandelen worden over het algemeen verkocht in een voorgekookte vorm – door ze te braden of te braden en vervolgens te zouten. Ze zorgen voor een geweldige snack in deze versie.

Ze kunnen elk gerecht speciaal maken met hun unieke smaak en mondgevoel. Daarom hebben ze ook de harten veroverd van chef-koks en fijnproevers van over de hele wereld. Je kunt de variëteit in olie bakken en toevoegen aan een salade, of hem hakken en toevoegen aan brood.

Wat de gezondheidsvoordelen betreft, bevat deze amandelvariëteit grotere hoeveelheden enkelvoudig onverzadigde vetten, wat een sleutel is tot een goed gewichtsbeheer. Het bevat ook grote hoeveelheden vitamines en mineralen, die helpen om de cardiovasculaire gezondheid te behouden.

  1. Lijnzaad

Lijnzaad, dat veel voorkomt in Canada, Europa en Rusland, heeft verschillende gezondheidsvoordelen en wordt verkregen uit een bloeiende plant van ongeveer 0,6 m hoog.

Lijnzaad moet grondig worden gespoeld en gedroogd voordat ze veilig zijn voor consumptie. Je kunt ze zeker rauw en heel eten, maar vermalen zijn ze licht verteerbaar.

Lijnzaad wordt een superfood dankzij wetenschappelijk onderzoek dat een breed scala aan gezondheidsvoordelen heeft aangetoond. Slechts een eetlepel lijnzaad kan je voorzien van een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten, amoebe-3-vetzuren en vezels. Bovendien zijn het rijke bronnen van belangrijke vitamines en mineralen.

Lijnzaad kan dienen als een spannende dressing op allerlei soorten salades en kan ook worden toegevoegd aan koken, muffins en brood. Lijnzaad kan bij het ontbijt over ontbijtgranen worden gestrooid. Lijnzaad is heerlijk en gezond, dus zorg ervoor dat je ze bij je volgende maaltijd opneemt.

  1. Kolanoten

De noten komen van de Kola-boom die inheems is in het regenwoudklimaat in Afrika en zijn ingesloten in witte schelpen in de stervormige vruchten van de bomen. De noten smaken aanvankelijk bitter in de mond, maar worden zoeter door erop te kauwen.

Interessant is dat deze grote noten een belangrijk cultureel symbool zijn voor etnische groepen in Afrikaanse landen. Deze noten worden vaak aan gasten gegeven op bruiloften, naamgevingsceremonies, begrafenissen en andere evenementen. Leden van dergelijke etnische groepen gebruiken de noten ook als medicijn vanwege hun gunstige eigenschappen.

Kolanoten zijn rijk aan cafeïne, wat de stofwisseling stimuleert en de bloedcirculatie verbetert. Cafeïne staat ook bekend om het stimuleren van het energieniveau. Onderzoek heeft aangetoond dat het extract van deze noot antibacterieel is.

Kolanoten worden gebruikt in drankaroma’s vanwege hun hoge cafeïnegehalte. De smaak van de rauwe noot maakt het een populaire keuze in West-Afrikaanse culturen.

  1. Eikels

Eikenbomen uit de VS, Europa en Azië zijn verantwoordelijk voor de eetbare noot. Looizuur kan bij mensen ernstige allergische reacties veroorzaken en eikels ongeschikt maken voor consumptie. Bij deze behandeling wordt een herhaalde droog- en kookprocedure toegepast.

Ze hebben ook een boeiende geschiedenis. Studies hebben aangetoond dat ze een nietje waren in de Indiase en Noord-Amerikaanse diëten. U kunt deze noten roosteren voor uw consumptie. Ze zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen.

Eikels bevatten veel kalium, vitamine A en E, ijzer en verschillende andere belangrijke mineralen. Bovendien bevatten ze weinig calorieën, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor diëten om af te vallen. Deze noten kunnen ook in uw dieet worden opgenomen om het energieniveau te verhogen.

Eikels kunnen in veel recepten worden gebruikt als smaakversterkers nadat ze uit hun tannines zijn verwijderd. Eikels kunnen ook worden gebruikt in pap, flatbread met eikels en honingcake van eikelbloem.

  1. Zonnebloemzaden

Ze zijn technisch gezien de vruchten van de Noord-Amerikaanse zonnebloemplant. Ze worden verkregen uit grote bloemhoofdjes. Zonnebloempitten kunnen op dezelfde manier als noten worden gebruikt vanwege hun zachte textuur en milde, nootachtige smaak. Momenteel worden ze ook geteeld in Rusland en Oekraïne.

Een enkele zonnebloem kan wel 2000 zaden bevatten. Het zonnebloemgewas heeft twee variëteiten: de ene wordt gekweekt voor de eetbare zaden en de andere wordt gebruikt om de olie te extraheren. Het zaad dat wordt geconsumeerd, is ingesloten in zwart-wit gestreepte schelpen die bekend staan als rompen.

Zonnebloempitten hebben veel voordelen bij het verminderen van ontstekingen, wat gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast helpen ze de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel te verlagen door de aanwezigheid van vitamine E, magnesium, eiwitten en vetzuren.

Het roosteren van zonnebloempitten is vergelijkbaar met het roosteren van noten. Het versterkt hun smaak. Deze zaden kunnen worden gegeten als tussendoortje of als toppings op salades en yoghurt.

  1. Pompoenpitten

Deze zaden worden verkregen van de pompoenplant die groeit in landen als de Verenigde Staten, India, Egypte en China. Pompoenpitten kunnen voor consumptie worden bereid door ze uit het vruchtvlees te halen en te wassen.

Je kunt de zaden rauw eten of ze roosteren voor een smaakvoller tussendoortje. Ze zijn een favoriete snack in vele delen van de wereld.

Ondanks dat ze klein zijn, kunnen pompoenpitten erg voedzaam zijn. Deze kleine krachtpatsers hebben veel gezondheidsvoordelen. De zaden zijn een geweldige metgezel voor inspanningen om gewicht te verliezen, omdat ze een hoog gehalte aan eiwitten en onverzadigde olie bevatten.

Door de bloedsuikerspiegel en het cholesterol onder controle te houden, kunnen pompoenpitten complicaties voor diabetespatiënten helpen voorkomen. Omdat ze een hoger vetgehalte hebben in vergelijking met veel noten, worden ze ook vaak gebruikt in oliën en boter.

  1. Cacao

Nadat ze rijp zijn, worden de cacaobonen geoogst en worden de zaden verwijderd na een droogperiode van tien dagen. Dit is niet het einde van de verwerking, want ze worden opnieuw gefermenteerd en gedroogd om ze klaar te maken voor consumptie.

Flavonoïden in cacaozaden helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren. De vezels die erin aanwezig zijn, bevorderen een goede spijsvertering en antioxidanten verminderen ook ontstekingen.

Deze zaden kunnen worden gegeten als ingrediënt in veel populaire zoete gerechten, maar ze zijn niet bedoeld om als tussendoortje te worden geconsumeerd. Een paar eetlepels cacaopoeder zijn een integraal onderdeel van die magische smaak van een chocoladesmoothie. Evenzo worden de glutenvrije rauwe brownies waar veganisten dol op zijn, bereid met cacaobonen.

Conclusie

Is het niet geweldig hoe verschillende soorten noten zo’n gevarieerd scala aan gezondheidsvoordelen bieden? Ze zouden de superfoods van voedsel kunnen worden genoemd!

Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten in noten kunnen helpen bij het afvallen en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevatten noten veel vet en calorieën.

Je kunt een van deze noten toevoegen als je avondsnack of het opnemen in het ontbijtdieet. Ze zijn zeer nuttig en kunnen worden gemaximaliseerd met minimale verwerking, zodat u niet al te veel moeite hoeft te doen.

Dus ga je gang en kies degene die je wilt!