Een paar jaar geleden was ik benieuwd hoe boekomslagen met een omslag van textiel. Het kostte me behoorlijk wat tijd om daar achter te komen (vroeger was het internet gloednieuw en kon je daar niet al te veel informatie vinden). Uiteindelijk vond ik een boekbinderij bij mij in de buurt. De winkeleigenaar was zo vriendelijk om me uit te leggen hoe deze textielruggen werden gemaakt en ze stelde me voor aan boekstof.

Een boekbindmateriaal dat boekendoek of boekbinddoek wordt genoemd, is boekbinder. Het wordt gebruikt om een boek te bedekken in een textielachtig ontwerp. Boekendoek is meestal geweven katoen of een soortgelijk soort stof met een papieren of plastic achterkant die de stof beschermt tegen lijm die kan worden gebruikt om het aan de omslag van het boek of andere oppervlakken te lijmen.

Commercieel boekdoek kan in veel verschillende patronen en kleuren worden gekocht. Maar ongeacht het patroon of de stof heeft het boekomslag altijd een beschermende achterkant in de vorm van een papieren of plastic achterkant.

Dankzij de beschermende achterkant kunt u de stof op elk oppervlak bevestigen, zonder deze te beschadigen of te veranderen.

Dit is belangrijk omdat je veel lijm nodig hebt om een boek in te binden. En je hebt veel lijm nodig om het boekdoek permanent en stevig op je boekomslag of je bord te lijmen. Nou, eigenlijk heb je niet veel lijm nodig, maar je moet de lijm gelijkmatig verdelen.

Voor het lijmen van boekbinderslijm kan gewone boekbindlijm worden gebruikt. Dit is enorm handig.

Boekendoek van goede kwaliteit kan geverfd of beschilderd worden met textielverf. Er is echt heel veel dat je met boekenleggers kunt doen en het is ook helemaal niet zo duur.

Je kunt je eigen boekdoek maken (daarover verderop meer) of je kunt commercieel boekdoek kopen.

U vindt een grote verscheidenheid aan boeken van hoge kwaliteit hier in de Blick-kunstwinkel of in uw plaatselijke handwerkwinkel.

Hoe Maak Je Je Eigen Boekenlegger

U kunt uw eigen boekenlegger maken als u het juiste patroon of de juiste kleur niet vindt. Het is ook vrij gemakkelijk. Ik ken veel boekbinders, die regelmatig hun eigen boekbinders maken omdat ze niet de juiste maat of kleur beschikbaar hebben of een boekomslag moeten maken in de kleur van het bedrijf. Ik kreeg de kans om naar een boekbinder te kijken en te zien hoe ze hun boekbinddoek maakten.

Allereerst zijn hier alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt om je eigen boekenlegger te maken:

  • 100% katoenen stof naar keuze
  • Tarwezetmeel, of, als je voorkeur hebt voor een gemakkelijke manier, heat-on lijm zoals HeatnBond
  • Strijken als ijzer nodig is

Dat is alles wat je echt nodig hebt!

Zorg ervoor dat de stof die u kiest niet synthetisch is bij het kiezen van uw stof. De beste soort stof en degene die ik persoonlijk aanbeveel is 100% katoen.

De kleur, het patroon en de dikte van de stof doen er niet echt toe. U kunt eenvoudig de stof kiezen die u mooi vindt.

Ook moeten we die beschermlaag aan de ene kant van onze stof kunnen maken. Je hebt twee mogelijkheden om deze beschermlaag te maken.

De eerste, en meest gebruikte, is het gebruik van een opstrijkbare lijm zoals HeatnBond. Je vindt het hier in de Blick art shop. Dit is de gemakkelijkste methode en het werkt heel goed, maar dit is niet de methode die de meeste boekbinders gebruiken.

Ten tweede kun je tarwezetmeel gebruiken om een pasta te maken die vervolgens op de stof wordt aangebracht. De pasta droogt op en zorgt voor een zeer sterke hechting met de stof. Dit is de manier waarop de meeste boekbinders hun boekbinddoek maken. Deze methode is echter niet zo snel en gemakkelijk uit te voeren als de opstrijkmethode.

Boekendoek Maken Met Opstrijklijm

Voor deze methode heb je alleen de stof van je keuze, opstrijklijm zoals HeatnBond en een strijkijzer nodig.

Leg je stof plat op een tafel, met de achterkant naar boven. Als je stof geen achterkant heeft, kies dan gewoon de kant die je niet zichtbaar wilt hebben.

Uitgebreide instructies vindt u op uw HeatnBond-pakket. Zet het vuur op de aanbevolen temperatuur en strijk de stof voorzichtig.

Laat het geheel afkoelen en klaar is je boekenlegger. Het is zo simpel. U kunt nu de papieren achterkant van de HeatnBond verwijderen en de stof op uw boekomslag of bord strijken.

Bij deze methode heb je zelfs geen extra lijm nodig.

Hoe Maak Je Een Boekenlegger Van Tarwezetmeel?

Dit is de methode die ik heb geleerd van boekbindersprofessionals. Het is ook de voorkeursmethode die de meeste boekbinders gebruiken.

Voor deze methode heb je tarwezetmeel, de stof van je keuze, wat kraanwater, toegang tot een keuken en wat keukengerei nodig.

Ik heb eigenlijk online een handleiding gevonden, die heel goed uitlegt hoe je zelf je boekenlegger kunt maken. De gids is gedetailleerd en bevat veel overzichtelijke foto’s. Volg haar stappen en het komt goed. Dit is bijna precies hetzelfde proces dat ik heb geleerd van boekbindersprofessionals.

Dus als je een meer diepgaande gids wilt over hoe je een boekdoek kunt maken met een zelfgemaakt mengsel, dan is haar artikel de beste manier om te gaan.

Ik zal alleen de basis van deze methode bespreken.

Om het mengsel te maken, moet je een deel tarwezetmeel combineren met vijf delen water in een pan. Laat het mengsel 40 minuten staan. Roer het mengsel 40 minuten op laag vuur tot het een dikke, witte siroop wordt.

Het mengsel krijgt een wasachtige consistentie als het volledig is afgekoeld.

Nu kun je de was mengen met wat water om een lijmachtige consistentie te krijgen. Breng het mengsel gewoon zo gelijkmatig mogelijk aan één kant van je stof aan en druk het mengsel plat met wat bakpapier of bakpapier. Je kunt ook een stuk hout of een liniaal gebruiken om het mengsel gelijkmatig over de stof te verdelen.

Je hoeft niet veel van het mengsel aan te brengen. Je kunt een dunne laag van het mengsel aanbrengen.

Nadat u klaar bent met het aanbrengen van het mengsel, laat u de stof een paar uur drogen. Het duurt een paar uur voordat alles helemaal droog is.

Maak je geen zorgen als je papier begint op te krullen of kleine kreukels krijgt. Deze kreukels kunnen worden verwijderd door het papier op de boekomslag of op een bord te lijmen.

En daarmee ben je klaar. Je hebt je eigen boekenlegger gemaakt! Je kunt het nu op je boekomslag plakken, of op een bord.